Best Blogger Tips

訂閱指南

(最後更新: 2012年11月6日)

除咗寫Blog,順叔閒唔時仲會剪吓片掟上Youtube,亦在Facebook學人搞咗個Page,在這個網誌的右上角,有個「訂閱/追蹤」一欄,裡面有5粒「Following Buttons」,撳落去做少少免費訂閱手續,當這雞棚的Blogger/Youtube/Facebook有新嘢Update時,就會收到通知,有兩點要注意:
(1) 手機上網多數睇唔到的
(2) 呢啲係「Following Buttons」,唔好搞錯每篇Blog Post底下的「Sharing Buttons」

簡單講幾句使用方法,同埋需要留意的個人資料問題:


1. FACEBOOK 


順叔真人冇用Facebook,呢個係財經茄哩啡的Facebook Page,有新嘢時,多數會放上去的,唔使講咁多,「Like」咗」,有新嘢時就會收到通知,不過當然啦,Subscribers的Facebook身份,就冇辦法收埋了。仲要留意一點,這個Page係公開的,理論上所有人的留言及腳印,其他人都可以隨便睇到。


2. YOUTUBE


GOW財茄台的Youtube頻道,在左上角「Lucent Ng」隔離,有個「Subscribe」的BUTTON,訂閱咗之後,再有膠片上載,就會收到電郵,好似首先要有個Youtube Account的,仲有,Subscribers的名單,其他人睇唔到,不過順叔係睇到的。


3. EMAIL


呢個最方便,用Feedburner燒咗條Feed,放咗喺度,大家打自己個電郵地址落去,之後呢個Blog有新文,就會收到電郵,理論上,順叔可以搵到訂戶名單上的個人電郵,不過冇研究過點摷出來,只係見到有幾多個Subscribers。


4. BLOGGER


呢個其實係Blogger的「追蹤者」功能,不過順叔覺得「Followers」個名好老土,所以在網誌一直收埋咗呢個功能顯示,要開個Blogger戶口先可以使用呢個訂閱跟蹤的功能,可以留意,可以選擇「匿名」追蹤的,就算Subscribe咗,冇人會知閣下係邊個。


5. Twitter


順叔冇用Twitter的,加埋落去,只係好似「儲齊一套」咁靚仔的,不過順叔將Facebook及Youtube的戶口做咗連結,有Update的時候,自己會TWIT條通知出去,基本上可以不理。

最後想講,順叔最常用的聯絡方法,仍然係email,有乜事就掟隻貓過來啦:

lucentng@gmail.com

呢個雞棚有排都唔會有新搞作,保持聯絡!